Paru-paru remaja ini bocor teruk selepas hanya setahun hisap vape

Merokoook biasanya dikaitkan masalah paru-paru, namun masih ramai yang tidak mampu berhenti dan ketaaagih dengan rokoook meskipun di luar kotak roookok itu menampilkan amaran yang mengerikan.

Baru-baru ini, seorang mahasiswa dari Universiti International Florida (FIU), Miami berdepan saat getir menyebabkan paru-parunya bocor akibat pengambilan roookok moden, yang dirasakan lebih selamat.

Mahasiswa berkenaan, Chance Ammirata berkongsi gambar keadaan paru-parunya yang bocor dan dipenuhi titik hitam selepas mengakui mengambil vape selama setahun lebih.

Remaja berusia 18 tahun itu mengakui dia mengambil satu Juul pod, setiap dua hari yang bersamaan 10 batang roookok sehari.

Di peringkat awal, Ammirata beranggapan pengambilan vape lebih selamat daripada roookok dan juga alternatif kepada meroookok.

Berkongsi pengalaman pahit yang dilalui, Ammirata berkata, dia terpaksa menjalani pembeedahan dengan memasukkan tiub ke paru-paru demi menyeelamatkan nyawa selepas paru-parunya bocor.

Keadaan itu bermula selepas bangun dari tidur dan merasakan tidak selesa di dada sebelah kiri namun beranggapan sekadar masalah biasa.

Namun keadaan tersebut berlarutan keesokan hari dan hanya mampu mendiamkan diri ketika menemani rakan-rakanya bermain bowling.

“Kesemua rakan-rakan ketawa kepada saya dan ketika itu saya merasakan dada sangat saakit seperti berlaku seraangan jantung,” ujarnya yang dipetik DailyMail.com.

Rakan-rakannya kemudian membuat keputusan membawa ke hospital sebelum doktor mengesahkan paru-paru mengalami maasalah serius dan terpaksa menunggu hampir lima jam bagi memasukkan tiub di dalam paru-parunya.

Akui remaja berkenaan, dia pelik kerana sebelum ini tidak pernah mengalami simptom-sipmtom yang menunjukkan dia berdepan masalah paru-paru seperti batuk berterusan dan kesukaran bernafas.

“Ketika pasukan doktor menjalani pembeedahan bagi memasukkan tiub ke dalam paru-paru supaya kembali ‘berfungsi’ semula,”ujarnya.

Katanya doktor untuk menjelaskan kepada dirinya sedutan asap rookok atau bahan-bahan menyerupai rookok boleh meninggalkan kesan dan menghasilkan titik-titik hitam di paru-parunya.

Ammirata berkata, dia tidak pernah merookok sebelum ini namun hanya mengambil vape, kini dia memberi amaran kepada orang lain tentang baahaya menjadi penyedut vape.

Berkongsi imej mengejutkan paru-parunya di media sosial, remaja tersebut berkongsi pandangan mengenai vape.

“Anda fikir Juul selamat. Begitu juga saya. Titik-titik hitam pada paru-paru saya adalah kenangan yang saya dapat selepas menyedut vape.

“Saya telah melakukannya selama satu setengah tahun dan tidak akan melakukannya lagi, anda juga tidak sepatutnya melakukannya walaupun saya tahu betapa sukarnya untuk mengubah minda seseorang yang ketaagih kerana saya juga begitu,” akuinya yang masih trauma dengan keadaan yang dilalui.

sumber : cempedakcheese.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *