Amat Berbisa Dan Boleh Hilang Nyawa. 7 Perkara Ibu Ayah Kena Tahu Tentang Kesan Sengatan Tebuan Pada Manusia


Berikut adalah apa yang ibu ayah patut faham dan tahu tentang baahaya sengatan tebuan pada kanak-kanak.

7 PERKARA IBU AYAH KENA TAHU TENTANG BAAHAYA SENGATAN TEBUAN 

1. TEBUAN DI MALAYSIA

Secara umumnya, tebuan tergolong dalam Order Hymenoptera, daripada keluarga Vespidae yang terdiri dari lebih 5,000 spesies tebuan dan serangga lain. Spesies utama di Malaysia ialah Vespa tropica iaitu tebuan kunyit yang membuat sarang daripada cebisan-cebisan tumbuhan yang dilumatkan menjadi seperti kertas di dalam hutan tebal selain tebuan tanah yang juga merbaahaya. Berbeza dengan lebah yang mempunyai badan berbulu dan gemuk, tebuan mempunyai badan halus dan berkaki licin. Bentuk badan tebuan adalah panjang dan nipis, serta mempunyai pinggang yang kecil.
2. SARANG TEBUAN

Kawasan semak-samun dan hutan adalah tempat yang biasa dijumpai sarang tebuan. Oleh itu ibu bapa perlu berhati-hati sekiranya anak-anak bermain berhampiran kawasan sebegini. Ini kerana tebuan akan menyerang manusia, binatang, haiwan atau apa sahaja yang cuba untuk menghampiri sarangnya. Serangan tebuan dikatakan lebih agresif jika dibandingkan dengan serangan lebah. Selain itu, tebuan juga boleh terus menyengat sasaran beberapa kali dalam masa beberapa minit berbanding kebanyakan lebah yang hanya akan menyengat sekali sahaja.

 3. TAHAP KESAAKITAN SENGATAN TEBUAN

Menurut Senior Agronomist, Dato Mohd Anim Hosnan, ada kajian saintifik mendapati venom tebuan mengandungi bahan iaitu acetylcholine (5%) iaitu jatuh pada Tahap 3.0 daripada Tahap Maksimum 4.0 dalam ‘Shcmidt Sting Pain Index’. Lebah Madu jatuh pada tahap 2.0 sementara sengatan Labah-labah Tarantula adalah paling bisa iaitu Tahap Maksimum 4.0. Wah, saakit tu!

4. SIMPTOM

Menurut portal MyHealth, antara simptom sengatan tebuan yang boleh dikenalpasti terdiri daripada gejala setempat dan sistemik. Ini termasuklah: Setempat Kesaakitan yang teruk pada bahagian yang disengat. Rasa gatal di sekeliling tempat sengatan. Lebam di sekeliling tempat sengatan Titik kesan sengatan kelihatan kemerah-merahan. Sengatan kadang-kadang masih melekat pada tisu badan. Bernanah. Sistemik Bagi mangsa yang sangat sensitif kepada racun sengatan ini ,mereka akan mengalami gejala pengsan dan turun tekanan daarah. Mengalami gejala kejutan anafilaksis (gangguan sistem pernafasan dan sistem peredaran daarah) yang boleh membawa maut, kalau tidak mendapat rawatan segera. Gejala kejutan anafilaksis adalah seperti : Pucat dan kulit yang sejuk. Berpeluh. Ruam menyeluruh Bengkak pada salur daarah. Pertuturan yang tidak jelas (slurred) Gangguan emosi, keliru dan resah-gelisah. Kadar pernafasan meningkat. Kesukaran bernafas. Tidak sedarkan diri.

5. BAAHAYA SENGATAN TEBUAN KEPADA KANAK-KANAK

Seseorang yang terkena sengatannya perlu mendapatkan rawatan segera, terutama kalau melibatkan kanak-kanak. Menurut Morganasunderam yang berkhidmat dengan PERHILITAN, racun yang dilepaskan oleh tebuan walau setitik, mampu meninggalkan kesan seperti bengkak teruk selain melemahkan badan jika melibatkan orang dewasa. “Akan tetapi jika kanak-kanak disengat tebuan, racun tersebut mampu menjejaskan daya ketahanan selain kesan bengkak yang pedih pada bahagian atau anggota tubuh yang disengat. “Jika sengatan itu pada sistem saraf atau saluran daarah seperti di bahagian muka, ia memang serius dan mangsa perlu dibawa segera ke hospital bagi mendapatkan rawatan. Jika terlambat, maut boleh terjadi,” terangnya.

6. TINDAKAN KECEMASAN JIKA ANAK DISENGAT TEBUAN

Tepis serangga daripada kulit dan perhatikan sama ada pundi sengat masih tertanam di dalam kulit. Jika dapat melihat pundi sengat tersebut, gunakan pengumpil atau penyepit untuk menanggalkan pundi sengat. Satu kesilapan yang sering dilakukan adalah dengan menyapu minyak angin pada tempat sengatan.

Tindakan itu hakikatnya tidak berkesan untuk meredakan kesaakitan tersebut. Pakar Perunding Pediatrik dan Pakar Kanak-kanak, Dr. Chin Wai Seong berkata, tindakan pertama yang perlu dilakukan jika anak disengat tebuan adalah dengan meletakkan ais atau air sejuk di tempat sengatan itu untuk membekukan tempat sengatan seterusnya menghalang racun itu merebak dalam tempoh tertentu. “Ini kerana sengatan serangga seperti tebuan atau lebah ganas akan menyebabkan badan mangsa terasa panas, gatal dan bengkak di tempat gigitan.

Jika ubat seperti minyak angin digunakan, ia akan menambah kepedihan dan kepanasan pada badan. Itu hanya memburukkan lagi keadaan. “Langkah kedua selepas meletakkan ais atau air sejuk adalah mereka perlu membawa mangsa ke klinik kesihatan berhampiran dalam masa dua jam untuk mengelak racun itu merebak ke anggota badan dan bercampur dalam daarah,” jelasnya. Di klinik, mangsa akan diberi ubat sapu untuk bengkak dan mengurangkan gatal dan ia seharusnya memadai bagi mengatasi masalah ini.

Namun bagi kes yang lebih serius, langkah rawatan kecemasan pertama di klinik atau hospital adalah pemeriksaan reaksi dan kesan serius alergi. Antara simptom yang diperiksa adalah keadaan mata yang bengkak, demam panas, gatal-gatal dan badan yang lemah. Sekiranya tanda-tanda itu dikenal pasti, doktor akan memeriksa tekanan daarah, membuat ujian daarah, memeriksa paru-paru dan sistem antibodinya sebelum bertindak memberi suntikan dan tindakan sewajarnya.

 Sumber : siraplimau

0 comments:

Post a Comment